Menú

Drogues

Festa, música, amics, nit, diversió, lligar... i drogues? Parlar de drogues no és només parlar de substàncies, és també parlar de prendre decisions: m'agraden, no m'agraden, algunes sí, algunes no, què he de fer demà? no és el moment , ho faig perquè jo vull? ho faig perquè ho volen els altres?

De les drogues segur que te n'han parlat de moltes maneres, la informació que acostumem a rebre és força contradictòria: alguna gent (especialment la més gran) pensa que tots els que prenen drogues acaben "enganxats" i malament. Altra gent (especialment la més jove) pensa que l'ús de drogues és només diversió i plaer. La veritat és que el consum de drogues mai és 100% segur i que el consum té riscs que cal conèixer per prendre les pròpies decisions!

A l'Assessoria de Drogues de l'Oficina Jove Garraf trobaràs una persona que t'ajudarà a resoldre dubtes i donar eines per prendre les teves pròpies decisions, amb els riscos que comporten.

Què és una droga?

És qualsevol substància que, introduïda en l'ésser viu (excloent per tant d'aquesta categoria elements que produeixen addicció com la TV, la consola o les sectes) és capaç de modificar una o més funcions de l'organisme relacionades amb la conducta, judici, comportament, percepció o estat de ànim, independentment de si està acceptada o no per la nostra cultura. No oblidem que el tabac i l'alcohol són drogues, malgrat estar molt integrades en la nostra societat. Aquesta acceptació es troba reflexada en el seu caràcter legal. No totes les drogues són addictives, com LSD (tot que i això no vol dir que no puguin comportar altres mal rotllos).

El que es busca és sempre el que es troba?

Amb el consum d'una determinada substància s'espera obtenir efectes agradables, però la realitat és que existeixen certs consums que poden produir efectes molt diferents als desitjats. És impossible fer declaracions simples com "si vostè pren aquesta droga li passarà això". Cal tenir clar el que es busca i valorar si realment es troba. De què depèn?

 • La persona: les expectatives, l'estat de ànim, l'estat fisiològic i la constitució de cadascú.
 • El context: el lloc, el moment i amb qui es consumeixi.
 • La substància: drogues diferents comporten riscos diferents i la intensitat dels efectes poden venir donats per la dosi, la puresa o la via de consum.
 • El tipus de consum: experimental, ocasional, habitual, freqüent. 

Alguns consells, si has decidit consumir...

 • Informa't: consumir drogues és una activitat que pot produir tant plaers com problemes, és important tenir una informació bàsica sobre les possibles conseqüències positives o negatives.
   
 • Decideix per tu mateix: És bo escoltar opinions, consells i suggeriments però si qui va a consumir ets tu, la decisió hauria de ser només teva, en base a les teves pròpies raons i després de valorar els pros i els contres. Quan és un altre qui decideix per tu, situes en l'altre la responsabilitat del teu consum.
   
 • Responsabilitza't de la teva decisió: Si has sigut responsable per decidir, tindràs que ser-ho també per assumir les conseqüències d'aquesta decisió.
   
 • Aprèn, reflexiona, rectifica: Tot i que l'atzar pot sempre jugar el seu paper, el que ens succeeix acostuma a estar molt relacionat amb el que nosaltres mateixos hem fet o hem deixat de fer. Si alguna cosa surt malament, reflexiona, tracta de veure la teva part de responsabilitat i rectifica per a que no torni a passar.
   
 • Accepta les decisions dels altres: Responsabilitzar-se dels propis consums i decisions és més que suficient. Deixa que els altres decideixen si prenen, no prenen o deixen de prendre. Permet també que altres gaudeixin de la seva pròpia llibertat i del seu dret a decidir.
 • Sigues discret: Tingues en compte que un consum massa evident i ostentós pot posar-te en situacions compromeses des d'un punt de vista legal així com tenir repercussions negatives en altres àrees de la teva vida com els estudis, el treball, la família, etc.

 

 • Respecta: Les drogues poden desinhibir-te i fer disminuir el teu autocontrol. És la teva responsabilitat mantenir aquesta desinhibició en uns límits raonables, de manera que no hagin de pagar-la ni patir-la els demés. Recorda sempre que lligar no és perdre el respecte!
   
 • Ajuda als altres si ho necessiten: Que cadascú sigui responsable dels seus actes no significa allà cadascú amb la seva pel·lícula. És bo que les persones, sobretot els amics, s'ajudin els uns als altres quan les circumstàncies ho requereixen. Ara bé, sense que això comporti tampoc convertir-se en la mainadera de ningú.
   
 • Gaudeix plaers, compatibilitza obligacions: Entretenir-se amb altres coses al marge de les drogues facilita que els consums es mantinguin en uns límits no problemàtics. A més, no tot en la vida és plaer i diversió. Respectar els moments i espais per a la obligació i el compromís permet satisfer-se més plenament quan toca divertir-se.
   
 • Aprèn també dels altres: Algunes vegades el que li ha succeït a altres consumidors, sigui bo o dolent, pot ajudar-nos a saber com ens podria anar a nosaltres.
   
 • Demana ajuda si la necessites: Quan la cosa es posa lletja el més normal és tractar de trobar una solució amb els propis mitjans però de vegades, no n'hi ha prou. No dubtis llavors en demanar ajuda en el teu entorn immediat i si encara així no és suficient, ves a un servei especialitzat com el nostre!!!
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord