Homologar els títols acadèmics serveix per reconèixer la titulació que has obtingut al teu país d'origen i que tingui validesa oficial a un altre país, ja sigui perquè tens intenció de continuar estudiant, accedir a una beca o introduïr-te en el mercat laboral.
Es poden homologar els estudis de secundària (ESO) i també els postobligatoris: Batxillerat, Formació Professional i Estudis Superiors.
Hi ha diferents organismes que s'ocupen d'informar sobre els tràmits per poder obtenir aquest reconeixement oficial.
Departament d'Educació Generalitat de Catalunya: per homologacions de l'ESO, Batxillerat i FP.
SARU: és el Servei d'Acompanyament al Reconeixement Universitari, que informa i orienta als estudiants estrangers en el seu procés de reconeixement de les seves titulacions estrangeres, per tal que puguin tenir validesa a l'Estat espanyol. També assessora les persones que volen emigrar a l'estranger sobre els tràmits que calen per acreditar o legalitzar titulacions emeses al nostre país. Aquest servei el poden demanar tant les persones residents a Catalunya amb formació acadèmica universitària d'una universitat estrangera, com les persones residents a Catalunya amb titulació universitària que volen estudiar o treballar a l'estranger.
ENIC-NARIC: és el centre europeu d'informació sobre el reconeixement acadèmic de titulacions universitàries.
Servei d'atenció a immigrants i refugiats. Ofereix assessorament en molts àmbits, entre els quals homologació d'estudis de persones migrades.
Per demanar cita amb el SAIER s'ha de fer des d'aquest enllaç: http://ajuntament.barcelona.cat/cita/saier